Wie zijn de pastafariërs?

De Religie van Het Vliegend Spaghettimonster werd in 2005 voor het eerst beschreven door de amerikaan Bobby Henderson in een open brief aan de scholengemeenschap in Kansas. Als het belangrijk is dat kinderen meerdere zienswijzen onderwezen krijgen, dan mag ook de theorie van het Vliegende Spaghettimonster niet ontbreken. Hij sprak wijselijk "We hebben bewijs dat een Vliegend Spaghettimonster het universum creëerde. Uiteraard was er niemand in de buurt die dit gezien heeft, maar we leren het uit de geschriften."

Dit moment kenmerkt de herontdekking van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. We laten ons daarbij inspireren door de heilige boeken: "The Gospel of the Flying Spaghetti Monster" en "The Loose Canon".

Het vergiet is voor ons een heilig object. We zetten het op ons hoofd om onze God, het Vliegend Spaghettimonster te eren. Op identiteitspapieren worden hoofddeksels vanwege religieuze redenen toegestaan, al stuit het pastafariansme op dit vlak nog steeds op onbegrip in sommige landen waaronder Belgie en Nederland. In de volgende landen is de religie rond het Vliegend Spaghettimonster wel reeds algemeen aanvaard: Oostenrijk, Tsjechie, Nieuw-Zeeland, Rusland, Canada en verschillende staten van de USA.

Pastafarianisme staat voor respect, verdraagzaamheid, gelijkheid tussen mannen en vrouwen en de oproep om je hersenen te gebruiken en zelf verantwoording af te leggen voor je daden. Dit zijn waarden waar wij voor staan.

Introductie tot het FSM

Veelgestelde vragen

 • Waarom zou ik pastafarian worden?

  Niet tevreden, God terug garantie!
  We nodigen iedereen uit om het pastafarianisme voor 30 dagen uit te proberen. Voel je je niet liefdevol geraakt door zijn Noedelige Aanhangsels? Dan veronderstellen wij dat je vorige God je waarschijnlijk terugneemt.

  Wie zich aan de Liever-nieten houdt, kan na zijn of haar dood in de Hemel komen.
  In de hemel kun je biervulkanen en een stripperfabriek vinden. In de hel trouwens ook, maar daar is het bier lauw en hebben alle strippers een geslachtsziekte.

  Elkeen is vrij van religieuze plichten of beperkingen.
  De 8 liever-nieten worden ten zeerste aangeraden, maar zijn volledig optioneel.

 • Wat zijn de geloofsgebruiken?

  - Het heelal is geschapen door het Vliegend Spaghettimonster. Al het bewijs voor evolutie is aangebracht door zijn Noedelige Aanhangsels.
  - Het uitverkoren kostuum voor zijn volgelingen is een volledig piratenpak. Daarnaast wordt ook een vergiet gebruikt als religieus hoofddeksel.
  - Bobby Henderson is de profeet van dit geloof. Hij is de spreekbuis van Zijne Noedeligheid.
  - Piraten zijn goddelijke wezens. Alle natuurrampen zijn directe gevolgen van het afnemende aantal piraten sinds 1800.
  - De officiële afronding van het gebed is ‘ramen’.
  - In plaats van de 10 geboden hebben de Pastafari 8 ‘liever-nieten’. Er waren er 10, maar de piraat Mosey liet er per ongeluk 2 vallen.

 • Hoe help ik de kerk?

  Dit kan je doen door ons geloof te prediken. Vertel mensen over het Pastafarianisme. Maak duidelijk dat we werelds' meest vredelievende geloof zijn en we nooit oorlogen gestart hebben in de naam van onze godheid. Voor zover geweten zijn er geen doden toe te kennen aan onze religie.

 • Ik wil Pastafariaan worden?

  Super! Beschouw jezelf lid van de Kerk. Er zijn geen addertjes onder het gras en je hoeft geen bijdragen te betalen.

 • Is dit echt?

  FSM is een echte en oprechte religie, net zoveel als de anderen. Het feit dat buitenstaanders het geloof afdoen als grap of satire verandert niets aan het feit dat, voor elke gangbare standaard, onze religie een gerechtvaardigde is. En DAT is net het punt... Elk geloof gaat uit van een positieve drijvende kracht. En of die kracht nu kwantificeerbaar is, of een puur menselijk verzinsel, is in wezen irrelevant.

Nieuwsbrief

Kronieken

De pastafariaanse geschiedenis der belgen.

29-06-2016

Gent

Een aanhanger wil een foto met vergiet op zijn identiteitskaart. “Mag niet”, zegt FOD Binnenlandse Zaken.

12-03-2016

Durbuy

Een aanhanger wil een foto met vergiet op zijn identiteitskaart. “Non!”, laat Durbuy weten.

25-03-2013

Hasselt

Een aanhanger wil een foto met vergiet op zijn identiteitskaart. "Gaat niet", aldus de stad Hasselt.

DE 8 LIEVER-NIETEN


IN HET EVANGELIE VAN HET VLIEGEND SPAGHETTIMONSTER WORDT VERHAALD DAT DE GODHEID OP EEN BERG ADVIES GAF AAN MOSEY, DE EERSTE PIRAAT, IN DE VORM VAN TIEN STENEN TABLETTEN. OP DE WEG NAAR BENEDEN LIET MOSEY TWEE VAN DE STENEN TABLETTEN VALLEN, WAARDOOR ER NOG MAAR ACHT OVERBLEVEN

 1. Ik heb echt liever niet dat je... doet alsof je heiliger bent dan iemand anders wanneer je mijn noedelige goddelijkheid beschrijft. Als sommige mensen niet in me geloven dan is dat oké. Echt. Trouwens, dit gaat niet over hen, dus niet afdwalen.

 2. Ik heb echt liever niet dat je... mijn bestaan gebruikt om mensen te onderdrukken, straffen, veroordelen of, je snapt het, je slecht te gedragen tegen anderen. Ik heb geen offers nodig en het begrip "zuiver" is bedoeld voor bronwater, niet mensen.

 3. Ik heb echt liever niet dat je... mensen beoordeelt op hoe ze eruitzien, hoe ze zich kleden, hoe ze praten of hoe ze lopen, maar wees gewoon vriendelijk, oké? O, en laat dit eens doordringen: vrouw = mens. man = mens. Precies hetzelfde. De één is niet beter dan de ander, tenzij we het over mode hebben en sorry, dat heb ik aan vrouwen gegeven en een paar mannen die toevallig het verschil weten tussen lila en violet.

 4. Ik heb echt liever niet dat je... je gedraagt op een manier die aanstoot kan geven aan jezelf of je willige partner met de wettige leeftijd EN geestelijke volwassenheid. Voor wie daar problemen mee heeft; ik geloof dat de uitdrukking is: "doe 't effe lekker met jezelf", tenzij je daar aanstoot aan neemt; in dat geval moet je maar eens de tv uitzetten en voor de verandering een ommetje maken.

 5. Ik heb echt liever niet dat je... discussieert met gehersenspoelde, vooringenomen, akelige mensen op een lege maag. Eet eerst en maak dan gehakt van ze.

 6. Ik heb echt liever niet dat je... kerken/moskeeën/tempels bouwt van multimiljoenen euro's voor mijn noedelige goedheid, wanneer het geld beter besteed kan worden aan bestrijding van armoede en ziekte, aan leven in vrede, liefhebben met passie en het goedkoper maken van breedbandkabel. Ik mag dan een alleswetend complex wezen zijn, maar ik hou van de simpele dingen in het leven. Ik kan het weten, ik ben de Schepper.

 7. Ik heb echt liever niet dat je... rondbazuint tegen anderen dat ik met je praat. Zo interessant ben je niet. Word volwassen. Ik vertel je net dat je je naasten lief moet hebben, dat was een hint.

 8. Ik heb echt liever niet dat je... bij een ander dingen doet die je met jezelf wil laten geschieden, als je in bent voor dingen die te maken hebben met, eh... veel glijmiddel, leer of vaseline. Als de andere persoon het wil (gelet op punt 4), ga ervoor, maak foto's en in Mike's naam, gebruik een condoom! Echt, het is maar rubber. Als ik had gewild dat het niet goed voelde had ik wel stekels toegevoegd, of zoiets.

Gelijkgezinden op het internet:

Pic

Venganza

De enige echte officiële internationale website rond het Vliegend Spaghettimonster. Een hoop informatie en het laatste nieuws rond Zijne Noedeligheid is hier te vinden!

Bezoek
Pic

Nederlandse KVHVSM

De officiële website van de Nederlandse Kerk! Een goed georganiseerde groep mensen die bijeenkomsten houden en de rechten van de Nederlandse pastafarier verdedigen!

Bezoek
Pic

Kerk van het Vliegend Spaghettimonster

De grootste nederlandstalige Facebook-groep rond de beste religie! Word lid en laat van je horen!

Bezoek

I am the Flying Spaghetti Monster. Thou shalt have no other monsters before Me. (Afterwards is OK; just use protection.) The only Monster who deserves capitalization is Me! Other monsters are false monsters, undeserving of capitalization.

— Suggestions 1:1

Since you have done a half-ass job, you will receive half an ass!" The Great Pirate Solomon grabbed his ceremonial scimitar and struck his remaining donkey, cleaving it in two.

— Slackers 1:51–52

I think we can all look forward to the time when these three theories are given equal time in our science classrooms across the country, and eventually the world; one third time for Intelligent Design, one third time for Flying Spaghetti Monsterism, and one third time for logical conjecture based on overwhelming observable evidence.

— Profeet Bobby Henderson

Neem contact op


De belgische Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is een organisatie met als doel onze religie in Belgie onder de aandacht te brengen. Neem contact met ons op voor vragen of voorstellen.